Description
Hozzávalók 2 kisebb kör alakú pizzához:
- 300g búzafinomliszt
- 1/2 csomag élesztő
- 2 dl növényi ital
- 2 kiskanál cukor
- fél teáskanál só
- 4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
- A növényi italt lanygosra melegítjük és feloldjuk benne a cukrot.
- Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk néhány perc alatt.
- A lisztet egy nagyobb tálba kimérjük, majd a közepén egy kisebb mélyedést alakítunk ki.
- A lisztnek a mélyedésen kívüli részére rászorjuk a sót.
- A felfutott élesztős növényi italt elkezdjük a mélyedésbe adagolva, finom mozdulatokkal összekeverni a liszttel, bentről kifele haladva.
- Majd beletesszük az olívaolajt is.
- Néhány percig (~6-8 perc) finom mozdulatokkal összedolgozzuk a hozzávalókat.
- Akkor jó a tészta, ha ragacsos, de kicsit eltud válni az edény falától.
- Mikor kész, kicsit kilisztezzük az edényt, és lefedve hagyjuk szobahőmérsékleten 1 órát kelni. Vagy, ha még kellemesebb állagú tésztát szeretnénk, a hűtőben hagyhatjuk 1 napot kelni ugyanúgy kilisztezve, lefedve.
- Ezt követően ketté vesszük a tésztánkat és lisztezett felületen a kezünkkel és egy sordrófa segítségével kinyújtjuk kicsit vastagabbra mint 1 cm és kör alakot formálunk. (A szélét hagyhatjuk még vastagabbra.)
- Madj sütőpapírra helyezzük, megpakoljuk kedvenc feltéteinkkel és 220 fokon 10 percig légkeverésen, majd 5 percig alsó-felsőre álllítva készre sütjük.
Adható hozzá változatos szósz, és figyeljünk arra, hogy pizzánk tartalmazzon valamiféle fehérje forrást ( szejtán, bab, tofu) valamint zöldségeket! Így máris készítettünk egy nem csak finom de kiegyensúlyozott és tápláló ételt!