Egyszerű pizzatészta alaprecept

A pizza egy igazi komfort étel. Nagyon jól feldobható friss zöldségekkel, változatos szószokkal és fehérje forrásokkal. Én igazán szeretem azokat az estéket, amikor egy finom pizza mellett tudok lazítani és most szeretném megosztani, az egyik kedvenc pizzatészta receptem.

Allergén információ: glutén, növényi ital tartalmazhat szóját, magvakat és glutént egyaránt

Category: Tag:

Description

Hozzávalók 2 kisebb kör alakú pizzához:

  • 300g búzafinomliszt
  • 1/2 csomag élesztő
  • 2 dl növényi ital
  • 2 kiskanál cukor
  • fél teáskanál só
  • 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

  • A növényi italt lanygosra melegítjük és feloldjuk benne a cukrot.
  • Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk néhány perc alatt.
  • A lisztet egy nagyobb tálba kimérjük, majd a közepén egy kisebb mélyedést alakítunk ki.
  • A lisztnek a mélyedésen kívüli részére rászorjuk a sót.
  • A felfutott élesztős növényi italt elkezdjük a mélyedésbe adagolva, finom mozdulatokkal összekeverni a liszttel, bentről kifele haladva.
  • Majd beletesszük az olívaolajt is.
  • Néhány percig (~6-8 perc) finom mozdulatokkal összedolgozzuk a hozzávalókat.
  • Akkor jó a tészta, ha ragacsos, de kicsit eltud válni az edény falától.
  • Mikor kész, kicsit kilisztezzük az edényt, és lefedve hagyjuk szobahőmérsékleten 1 órát kelni. Vagy, ha még kellemesebb állagú tésztát szeretnénk, a hűtőben hagyhatjuk 1 napot kelni ugyanúgy kilisztezve, lefedve.
  • Ezt követően ketté vesszük a tésztánkat és lisztezett felületen a kezünkkel és egy sordrófa segítségével kinyújtjuk kicsit vastagabbra mint 1 cm és kör alakot formálunk. (A szélét hagyhatjuk még vastagabbra.)
  • Madj sütőpapírra helyezzük, megpakoljuk kedvenc feltéteinkkel és 220 fokon 10 percig légkeverésen, majd 5 percig alsó-felsőre álllítva készre sütjük.

Adható hozzá változatos szósz, és figyeljünk arra, hogy pizzánk tartalmazzon valamiféle fehérje forrást ( szejtán, bab, tofu) valamint zöldségeket! Így máris készítettünk egy nem csak finom de kiegyensúlyozott és tápláló ételt!

Additional information

Előkészület

~25-30 perc

Pihentetés

min. 1 óra, max 24 óra

Sütés

15 perc