Egy kiegyensúlyozott táplálkozásnak az egyik fontos eleme, hogy tudjunk egy színes, tápanyagokban gazdag, balanszban tartott tányért készíteni étkezéseink alkalmával.
Játssz a színekkel! Minél színesebb a tányér tartalma, annál inkább biztos lehetsz benne, hogy egy étkezés alkalmával sok-sok vitamint és ásvány anyagot juttatsz be a szervezetedbe. Ehhez a legfontosabb hozzávalók a zöldségek és gyümölcsök. Egészséges táplálkozás keretein belül, általánosan egy étkezés alkalmával a tányér felét célszerű különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel megpakolni.
Válassz változatos szénhidrát forrásokat! Legyen rendszeresen tányérod része a teljes kiőrlésű vagy akár magvas kenyér, gabonák, mint például bulgur, árpa, hajdina, köles, de a quinoa is szuper megoldás, csak úgy, ahogy egy teljes kiőrlésű tészta is vagy a rizs. Ugyanakkor ne félj a fehér kenyértől vagy a hagyományos tésztáktól, hiszen ezek is részeit képezik a harmonikus táplálkozásnak, viszont ne ezek domináljanak többségében. Mindezek körülbelül a tányér ¼-t képezzék.
A tányér maradék ¼-ét pedig a fehérjék alkotják. Itt fontos hangsúlyozni, hogy ne csak állati eredetű fehérje forrásokat részesíts előnyben (mint húsok, tojás, tejtermékek) hanem törekedj rendszeresen növényi eredetű fehérjékkel is gazdagítani tányérod tartalmát (tofu, szejtán, tempeh, hüvelyesek…).
Végezetül pedig a zsiradékok is helyet kapnak, melyek nagy valószínűséggel már az ételkészítési eljárások során ételeink részét fogják képezni (pl.: olajon való sütés…), vagy az adott alapanyag zsiradék forrásként is szolgál ( olajos magvak, avokádó…). Ezen felül pedig a tányér kiegészíthető ízletes szószokkal, növényi olajokkal, magvakkal.