A szervezetünk számára szükséges fehérje bevitelt fedezni, kizárólagosan növényi eredetű alapanyagokból, nem ördöngősség. Egy vegetáriánus vagy egy teljes értékű növényi étrendet folytató személy is kellő mennyiségű fehérjét tud bejuttatni a szervezetébe.
A fehérjék rengeteg hasznos funkciót töltenek be. Találkozhatunk szállító fehérjékkel, felépítő fehérjékkel, hormonokkal, mint az inzulin, de az immunoglobulinok is fehérjék.
A fehérjéket pedig aminosavak építik fel, melyek közül néhány esszenciális a szervezetünk számára, ami annyit tesz, hogy a szervezetünk nem képes előállítani őket, ezért táplálkozással szükséges bejuttatni őket.
A szervezetünk fehérje igénye pedig több dologtól is függ. Ilyen az életkorunk (gyermek, idős), mennyire vagyunk aktívak és milyen egészségügyi állapottal rendelkezünk (várandósság, megterhelő betegség…). Viszont egy átlagos, közepesen aktív felnőtt számára a napi fehérje bevitel valahol 0,8g / ttkg és 1g/ttkg között oszlik meg (ttkg = testtömeg kilogramm). Tehát ha valaki 70 kg akkor az ő napi átlagos bevitele (70 x 0,8 és 70 x 1) valahol 56g és 70g között oszlik meg. Ha valaki hetente több alkalommal és nagy intenzitással sportol az Ő igénye megnövekedhet akár 2g/ttkg-ig.
Ha vegyes táplálkozásról van szó, ennek a bevitelnek több mint felét érdemes növényi eredetű fehérje forrásokkal bejuttatni.
Növényi eredetű fehérje forrásnak számítanak:
• bab, lencse, borsó, szója, csicseriborsó
• tofu, tempeh
• olajos magvak, magvajak
• kendermag
• zab
• quinoa, hajdina
• búzasikér
• szója ital
Étrend-kiegészítők helyett, pedig sokkal előnyösebb táplálékkal fedezni a napi fehérje igényt. Hiszen bőven lehetséges megfelelő fehérje bevitelt elérni nap mint nap megfelelő táplálkozással.
@te_e_dd #egészség #dietetikus #fehérje #fy #nekedbe #veganuary #veganuár ♬ Love Grows (Where My Rosemary Goes) – Edison Lighthouse