Ha valaki rendszeresen jár élelmiszerboltokba, valószínűleg már találkozhatott pár hús alternatívával. Egészen a nem csirke falatoktól a nem marhahús hamburger pogácsáig lehet találkozni ilyen növényi eredetű alapanyagokból készült élelmiszerekkel.

„Aki a hús izét kívánja az fogyasszon húst, ne alternatívákat!” 

Nos, dietetikai szemmel nézve ezek az élelmiszerek számos előnnyel ugyanakkor némi hátránnyal is rendelkezhetnek.

Számos oka lehet annak, hogy miért hagyja el vagy csökkenti valaki a hús fogyasztást. (A táplálkozástudományon belüli általános egészséges táplálkozásra vonatkozóan megjelent új ajánlások sorra mondják ki, hogy a hús és egyéb állati eredetű termékek csökkentése jótékonyan hat a szervezetre és ajánlott.) Lehet akár környezetvédelmi oka, bár több tanulmány utalt rá, hogy a húst helyettesítő kész termék alternatívák, nem feltétlenül bizonyulnak 100%-ban jó választásnak, ha a környezetre mért negatív hatást nézzük mely az élelmiszerfogyasztás és ipar kapcsán hárul földünkre. Viszont még mindig kímélőbb alkalmanként nem marhahús hamburgert fogyasztani, mint marhahúsosat.

Azok számára is jó választás lehet, akik még csak ismerkednek a vegetáriánus vagy vegán táplálkozási formával. Hiszen míg teljesen kiforr ez a táplálkozási forma, ahhoz idő kell és ezek a termékek egészen jó bevezetést biztosítanak. Nem mellesleg, nem minden esetben van lehetőségünk órákat a konyhában tölteni, így még praktikusnak is mondhatók.

Dietetikai szemmel nézve pedig a legtöbb termék egészen megfelelő fehérje tartalommal bír, annak köszönhetően, hogy általában borsó vagy szója alapúak. Koleszterin szempontjából nem jelentenek kockázatot. Illetve vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal dúsítottak.


Ellenük szól viszont, hogy legtöbb esetben magas só és zsiradék tartalommal bírnak. Ezért nem ajánlott fogyasztásuk rendszeresen.
Mindezek mellett alkalmanként színessé tudják tenni akár egy vegyes, vegetáriánus vagy vegán táplálkozást folytató személy étrendjét, viszont ne ezek a termékek domináljanak. Fogyasszuk őket változatos formában, zöldségekkel és teljes értékű gabonákkal egyszerre.

Explore More

Tej alternatívák

március 31, 2021 0 Comments 0 tags

Egyre inkább előtérbe kerülnek a tej és tejtermékalternatívák.Fontos azonban tudni, hogy nem minden alternatíva rendelkezik egyforma bel tartalmi értékekkel, viszont mindegyik természetesen laktóz és tejfehérje mentesnek minősül. A növényi italok

Fehérje

március 25, 2021 0 Comments 0 tags

A szervezetünk számára szükséges fehérje bevitelt fedezni, kizárólagosan növényi eredetű alapanyagokból, nem ördöngősség. Egy vegetáriánus vagy egy teljes értékű növényi étrendet folytató személy is kellő mennyiségű fehérjét tud bejuttatni a