Kölesgombóc

A köles nem csak sósan de édesen is megálja a helyét. A kölesgombóc leginkább a túrógombóc alternatívájaként terjedt el, viszont ha őszinte szeretnék lenni, annyira nem egyenlő a két étel. Mindenesetre szeretném megmutatni, hogy én hogyan készítem!

Allergén információ: 

Categories: , Tag:

Description

Hozzávalók 7-8 golyóhoz:

  • 160g köles
  • 18g cukor / 1 evőkanál juharszirup
  • 1 kiskanál vanília
  • 1/2 konzerv teljes zsírtaltalmú kókuszkrém
  • 1/3 citromnak a leve
  • ~ 4 dl víz

Elkészítés

  • A kölest felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és addig főzzük alacsony lángon, míg puha nem lesz.
  • Mikor puha és elfőtte teljesen a vizét, belekeverjük a kókuszkrémet ( figyeljünk arra, hogy a zsiradékot és a kókuszvízet keverjük össze) majd tovább főzzük egy kicsit.
  • Mikor masszás állagot kapunk, levesszük a  főzőlapról és belekeverjük a citromnak a levét.
  • Ezután hagyjuk teljesen kihülni és a hűtőben pihentetjük mielőtt kigombócolnánk.
  • A kiformázott gombócokat beleforgathatjuk morzsába, de én anélkül jobban kedvelem.
  • A kedvenc szószom pedig a lekvár és némi növényi tejföl vagy a maradék kókuszkrém egy pici citromlével összekeverve.

Additional information

Előkészület

5 perc

Főzés, pihentetés

~ 2 óra

Teljes elkészítési idő

2,5 óra